2e van het jaar

Vandaag hadden we eigenlijk niet veel te doen. Mijn vader was naar een repetitie-weekend van koor en mijn moeder en ik waren alleen thuis.

We wilden allebei wel naar buiten. Natuurlijk wilde ik slangen zoeken. Gelukkig ging mijn moeder daarin mee, dus zaten we een uurtje later in de auto op weg naar een heidegebied, tussen Hoenderloo en Apeldoorn. Het schijnt dat daar veel adders zitten, dus daar wilde ik wel eens gaan koekeloeren.

Mijn moeder parkeerde de auto, en we stapten uit. Er was eigenlijk weinig heide. Vooral pijpenstrootje. In grote pollen stond het overal waar je kijken kon. Op zich niks mis mee, want slangen en hagedissen kunnen zich er prima in verschuilen. We zagen ook een paar zandhagedissen.

De 1e zandhagedis. Een mannetje
De 1e zandhagedis. Een mannetje
Nog een foto
Nog een foto
De meest groene zandhagedis van de middag, ook een mannetje
De meest groene zandhagedis van de middag, ook een mannetje

Het was zo’n 11, 12°C, een beetje aan de koude kant dus. Bovendien stond er een stevige wind, die erg fris was.

Toen ik bij het pad liep schoot er zelfs een levendbarende hagedis tussen mijn benen door. Nog geen adders dus :-(. Op een splitsing moest ik kiezen. Er kwam wat meer heide, en ik kon kiezen tussen meer heide, of veel pijpenstrootje. Ik koos voor de heide. Ik had al wel genoeg pijpenstrootje gezien. Al snel zag mijn moeder een zandhagedis. Een prachtig knalgroen mannetje. We liepen door en ik keek goed tussen de heide. Dat loonde. Na een klein stukje gelopen te hebben zag ik een lang lijf. Opgerold tussen de heide en met gladde schubben.

Een gladde slang! Dat had ik zeker niet verwacht. Ik wist niet eens dat die daar zaten. Ik dacht wel nog, dit is best een leefgebied van de gladde slang, maar ik weet niet of er wel zitten. Bovendien, is dit eigenlijk te vroeg voor de gladde slang. Heel soms worden ze al in april gezien, maar ze zijn toch eigenlijk vanaf mei actief. Dit is dus een hele vroege.

Ik zag op waarneming.nl dat ik de 2e waarnemer van dit jaar was die de gladde slang had gezien. Althans, die de gladde slang had ingevoerd. Het kan ook zijn dat iemand een gladde slang had gezien en hem niet heeft ingevoerd.

De gladde slang zat erg tussen de heidetakjes. Dat was wel lastig voor het fotograferen, maar het is toch best goed gelukt. Deze gladde slang was ongeveer 40 centimeter lang, redelijk normaal voor deze soort. Ze kunnen ook rond de 70 centimeter worden, maar dat worden ze meestal niet.

De gladde slang tussen de takken door
De gladde slang tussen de takken door
Ik heb veel foto's
Ik heb veel foto’s
Nog een foto
Nog een foto
Hier is er niet zo'n rare schaduw over de kop van de slang
Hier is er niet zo’n rare schaduw over de kop van de slang
Hier kan je goed de schubben zien. Een gladde slang heet namelijk gladde slang, omdat de schubben 'glad' zijn. Bij de ringslang en de adder loopt er een 'nerfje' midden over de schub. De gladde slang heeft dat niet. Vandaar.
Hier kan je goed de schubben zien. Een gladde slang heet namelijk gladde slang, omdat de schubben ‘glad’ zijn. Bij de ringslang en de adder loopt er een ‘nerfje’ midden over de schub. De gladde slang heeft dat niet. Vandaar.
Dit is een foto van een ringslang die ik nog had van vorig jaar. Op deze foto kan je zien dat hij wél zo'n 'nerfje' over de schubben heeft. Je ziet het vooral binnen de witte cirkel die ik op de foto gezet heb.
Dit is een foto van een ringslang die ik nog had van vorig jaar. Op deze foto kan je zien dat hij wél zo’n ‘nerfje’ over de schubben heeft. Je ziet het vooral binnen de witte cirkel die ik op de foto gezet heb.

Hoe dan ook, het was weer een mooie dag met 4 zandhagedissen, 2 levendbarende hagedissen en 1 gladde slang.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: