Schokkende beelden van een ringslang

Vandaag ben ik met een vriend, Mees, bij Wageningen ringslangen gaan zoeken. We begonnen bij een vijver waar veel kikkers zaten. Ik schat in dat er zo ongeveer 20 bastaardkikkers (één van de 3 soorten groene kikkers) zaten, en ik het 2 bruine kikkers gezien. Helaas was er geen ringslang te zien.

Even later liepen we langs een fietspad, met links van ons een bos. Daar zie ik vaak ringslangen, dus daar gingen we kijken. Al redelijk snel zag Mees de 1e ringslang, en daar was ik erg blij om, omdat ik dit jaar nog geen reptielen had gezien. Nummer 1! Na ongeveer een half uur gelopen te hebben (we liepen erg langzaam, dus het was ongeveer een halve kilometer na de 1e) zagen we er nog één. Een kleintje dit keer. Hij zat tussen het kreupelhout, en was niet snel weg.

Nadat die was weggekropen liepen we verder. Ik hoorde iets ritselen en bleef staan. Mees liep een stukje verder om daar te kijken. Toen riep hij “Slang! Slang! Een hele grote!!” Ik rende natuurlijk heel hard naar hem toe om te kijken. Nou ja, het is wat je groot noemt: de ringslang was nog geen 50 centimeter lang. Dat is niet heel groot. Wel in vergelijking met de vorige slang die we zagen.

We liepen terug. Na een meter of 30 zag ik iets bewegen. Alweer een slang!!! Maar deze had iets bijzonders. Deze was aan het eten! Een hele dikke pad was het slachtoffer geworden. Een normaal formaat pad, en een normaal formaat ringslang. Oftewel, die pad was ongeveer 4x zo dik als de slang.

De ringslang heeft de pad te pakken
De ringslang heeft de pad te pakken

Omdat een slang als hij eet geen kant op kan, konden Mees en ik redelijk dichtbij komen. Wel op gepaste afstand natuurlijk, om hem niet te veel te verstoren. Eén foto heb je al gezien, maar de andere foto’s zijn nog veel ranziger, dus als je denkt dat je het niet aan kan, moet je niet de foto’s bekijken. Ik heb wel erg mooie foto’s.

De slang sleurde zijn prooi het struikgewas in, dus we konden hem niet meer zien.

Dit is de meest vieze foto...... ;-)
Dit is de meest vieze foto…… 😉
Al kan deze er ook wat van!!
Al kan deze er ook wat van!!
Net als deze
Net als deze

We liepen weer verder. Mees dacht dat we niks meer zouden zien. Nog geen 2 minuten later hoorde ik iets ritselen, en weer was het bingo! Weer een slang. Nummer 5! Daar bleef het bij voor die middag, en het was in één woord GEWELDIG!!!!

Opvallend vind ik wel, dat alle ringslangen die we zagen, mannetjes waren. Geen enkel vrouwtje gezien. De pad was overigens wel een vrouwtje, en we hebben ook wel een paar kikkervrouwtjes gezien.

Eén reactie op “Schokkende beelden van een ringslang”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: