38 levens gered!!

Op 18 maart 2015 wil ik heel graag salamanders redden. Rond deze tijd komen de kikkers, padden en salamanders massaal uit hun schuilplaats tevoorschijn en trekken van hun overwinteringsplaats naar het water. De zogenaamde paddentrek, die eigenlijk beter amfibieëntrek kan heten… Mijn vader ziet het niet zo zitten. Hij denkt vooral dat het te koud is. Het is om 19:15 uur ongeveer 7,5˚C. Hij heeft gelijk. Het is niet erg warm. Toch gaan we voor de aardigheid even (dat dachten we toen) de Rijnsteeg op en neer. Dat is hét beroemde (of beruchte) paddentrek-fietspad met een brede sloot ernaast.

Gewapend met een fiets, een emmertje, 2 bordjes met “paddenredder in actie, matig uw snelheid A.U.B.”, een knalgeel hesje en een fotocamera gaan we op pad. Het eerste stuk zien we niks. Ik weet niet waarom, maar voor het zijkanaal zijn er eigenlijk nooit veel padden, salamanders of kikkers. Maar 20 meter na het zijkanaal is het meteen bingo. Een vrouwtje kleine watersalamander zit op het fietspad. Ik zet mijn fiets over de salamander heen zodat ze onmogelijk overreden kan worden. Dan maak ik wat foto’s, en mijn vader maakt nog wat foto’s van mij met de salamander. Dan breng ik haar naar de sloot, en nog geen 10 meter verderop zit er nog een op het fietspad.

De eerste kleine watersalamander: een vrouwtje
De eerste kleine watersalamander: een vrouwtje

IMG_2735 kleinIMG_2739 klein IMG_2749 klein

Hier ben ik de kleine watersalamander aan het redden
Hier ben ik de kleine watersalamander aan het redden

Terwijl ik die aan het redden was, kwam er een fietser aan. Die reed precies over een salamander heen, die we nog niet eens hadden opgemerkt. Dat zagen we later pas. Dat was een mannetje. Het barstte er van de kleine watersalamanders. Je kon geen 15 meter fietsten of je moest al weer afstappen voor de volgende. Soms zelfs al eerder. Wat me opviel, is dat er meer vrouwtjes dan mannetjes aan het oversteken waren. Ook had ik nog geen kikker of pad gezien. Dat is ook logisch, want de salamanders trekken eerder. Ik zette op een stuk waar er echt bizar veel zaten mijn bordjes neer. De teller stond rond de 18. Toen zat er ook nog een klein padje op het pad.

En de enige pad van de avond
En de enige pad van de avond

Op de terugweg waren het niet minder salamanders. Eerder meer. Vooral het eerste stuk, waar we op de heenweg als laatst waren. Ik had daar mijn bordjes neergezet. Er kwam een brommer langs. Met een rotgang natuurlijk. De bestuurder zag mijn bordje, en tot mijn verbazing ging de bestuurder haast stapvoets verder! Het helpt dus!
We kwamen nog een jongen met oma tegen die aan het salamanders-redden was. Hij had er nog 4 in het bakje, die hij bij de sloot ging legen. Toen kwamen er echt veel salamanders. Toen de jongen verder was gelopen kwam er alweer een mannetje uit de berm. Toen ik die bij de sloot had neergezet en bij mijn fiets terugkwam en verder wou lopen, kwam er weer een nieuwe. Dat spelletje herhaalde zich nog een paar keer.

We gingen verder. Ik durfde al een tijdje niet te fietsen, uit angst dat ik over een salamander zou rijden. Aan het eind waren er nog een paar. Toen gingen we naar huis.
Waar we aan het begin van de avond dachten dat we misschien bijna geen amfibieën zouden zien, hebben mijn vader en ik 38 levens gered!! 37 kleine watersalamanders en 1 gewone pad. En dan is mijn gymleraar nog trots dat hij 3 levens heeft gered. Al is dat geen eerlijke vergelijking, want dat waren mensenlevens, en dit amfibieënlevens. Maar toch!!!

3 Reacties op “38 levens gered!!”

  1. Mooi avondlijk avontuur Jan Freerk. Het is toch niet zo dat die salamanders steeds weer uit de sloot terug omhoog kropen, omdat ze daar helemaal niet moesten zijn…?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: