Zeldzame vogels gespot! (vervolg van Flevoland, heel anders dan Gelderland)

De volgende dag kwam er meer van de natuur terecht. Om 9 uur ging ik met Corné op de fiets naar het land van de buren, om de wilde zwanen daar de fotograferen. Ik heb best mooie foto’s gemaakt, en we hebben meteen daarna de zwanen maar weggejaagd omdat ze op de wintertarwe zaten, en dus moesten ze daar weg.

De vliegende wilde zwanen in het Flevo-landschap
De vliegende wilde zwanen in het Flevo-landschap

DSC08261 klein

Toen we 5 kwartier later weer terug kwamen bij de boerderij kwam ook net de oom van Corné het erf oprijden. Hij heette Jan, en zou ons de hele dag meenemen op vogelexpeditie. 

Het eerste onderdeel van de vogelexpeditie begon in Schokland, in Flevoland. Daar zat de kleine geelpootruiter, een zeer zeldzame soort die Corné en ik allebei nog nooit gezien hadden. Die oom is ook natuurfotograaf van beroep, dus dat was dubbelleuk. Eenmaal geparkeerd was het nog een halve kilometer lopen naar de plek waar hij voor het laatst was gezien, maar wat is nou een halve kilometer lopen voor een vogel die je waarschijnlijk je hele leven maar één of twee keer te zien krijgt? Hij was niet moeilijk te vinden. Dat geldt wel vaker voor zeldzame vogels; zoek de vogelaars en je krijgt de vogel er gratis bij. Zo werkte het hier ook. Er lag een half kringetje fotografen in het moeras, 5 meter daar voor liep de geelpootruiter, rustig te foerageren. Af en toe kwam hij iets dichterbij en soms zat hij wat verderweg, maar nooit verder dan 10 meter. Ik heb ook een filmpje gemaakt en opgestuurd naar de rubriek “Zelf geschoten” van Vroege Vogels-TV. Na 1½ uur in plat op onze buik in het moeras te hebben gelegen en 250 foto’s hebben gemaakt, was het mooi geweest en gingen we terug naar de auto.

De kleine geelpootruiter: even uitrekken...
De kleine geelpootruiter: even uitrekken…

IMG_2318 klein II

De kleine geelpootruiter in het zonnetje
De kleine geelpootruiter in het zonnetje
De vogelaars bij de kleine geelpootruiter
De vogelaars bij de kleine geelpootruiter
Hier liggen Corné en ik in het moeras bij de kleine geelpootruiter
Hier liggen Corné en ik in het moeras bij de kleine geelpootruiter

We reden verder langs het Ketelmeer en Vossemeer. Daar waren nog veel goudplevieren, kieviten, grutto’s en ganzen. Ook waren er heel veel brilduikers. Een paar grote zaagbekken vulden het lijstje aan. Daarna gingen we de koereiger zoeken, die bij Polder Oosterwolde (vlakbij Elburg) gezien was.

Met de TomTom was de locatie waar hij voor het laatst gezien was snel opgespoord. Onderweg zagen we nog een ruigpootbuizerd, en toen we op het platteland reden en de TomTom zei dat “uw bestemming zich aan de rechterkant van de weg bevind” zagen wij de koereiger aan de linkerkant van de weg zitten. Tja, de TomTom kan natuurlijk niet weten dat onze bestemming kon vliegen! Hoe dan ook, hij zat daar prachtig, en af en toe vloog hij even op en landde dan een paar meter verderop weer. Op een gegeven moment ving hij zelfs een muis! Corné heeft dat vast kunnen leggen. Ik ook, maar dat was later toen hij nog een muis probeerde te vangen, en het mislukte. Toen was mijn batterij van mijn fototoestel leeg! Gelukkig had ik al een paar mooie foto’s gemaakt, en ik mocht ook nog een paar foto’s maken met het fototoestel van Corné maken.

De volgende 5 foto's met mijn eigen fototoestel gemaakt
De volgende 5 foto’s met mijn eigen fototoestel gemaakt
De koereiger bij de sloot
De koereiger bij de sloot
Kijk goed naar de volgende 3 foto's: de poging om een muis te vangen, helaas mislukt
Kijk goed naar de volgende 3 foto’s: de poging om een muis te vangen, helaas mislukt
Ietsje schuiner...
Ietsje schuiner…
Pats!! Helaas mis...
Pats!!! Helaas mis…
De foto gemaakt met het fototoestel van Corné
De foto gemaakt met het fototoestel van Corné

Toen hadden we nog 1½ uur over. We gingen naar het Harderbos, het broekbos bij Biddinghuizen. Daar was een waterplas waar ontzettend veel kuifeenden zaten (mijn schatting is meer dan 1000) en daar tussen nog een dodaars, een paar futen, krakeenden, slobeenden en, het allerleukste: een stuk of 10 krooneenden! Die had ik nog nooit eerder gezien. Ik mocht met het fototoestel van Corné een paar foto’s maken.

Duizenden kuifeenden op een niet al te groot water
Duizenden kuifeenden op een niet al te groot water
De krooneend te midden van heel veel kuifeenden
De krooneend te midden van heel veel kuifeenden

Toen moesten we weer gaan en was deze geweldige dag weer voorbij.

3 Reacties op “Zeldzame vogels gespot! (vervolg van Flevoland, heel anders dan Gelderland)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: