Wintervogels in de tuin

Wie de komende dagen uit het raam kijkt heeft grote kans dat hij of zij een vogel ziet. De komende dagen wordt het kouder en, zeker vandaag omdat het prachtig weer is, zijn er veel vogels actief. Dat is waarschijnlijk ook de rede dat de Vogelbescherming dit weekend, op 17 en 18 januari de Tuinvogeltelling organiseert. Zo werkt het:

je telt één keer een half uur lang alle vogels die in je tuin zitten. Als ze overvliegen of zelfs maar door je tuin heen vliegen tellen ze helaas niet mee. Natuurlijk mag je ook meerdere keren tellen, maar je mag het maar één keer doorgeven. De uitslag van dit onderzoek wordt gebruikt om: Beter te weten hoeveel vogels er eigenlijk zijn; om ze beter te kunnen beschermen en omdat het natuurlijk gewoon heel leuk is om te doen.

Mede door het prachtige weer hebben we vanochtend tussen 9:35 uur en 10:05 uur 2 gaaien, een spreeuw, 2 pimpelmezen, 2 Turkse tortels, 2 kauwtjes, een huismus, 5 putters, een koolmees, 3 merels en een winterkoninkje geteld. Bij de buurvrouw zaten meer dan 10 huismussen; hopelijk deed zij ook mee!

Twee putters op de kaardebollen in de voortuin
Twee putters op de kaardebollen in de voortuin

Een paar dagen geleden zagen we nog 3 putters in de voortuin op de kaardebollen, en ik mocht de spiegelreflex met telelens van mijn vader lenen. Vandaar die prachtige foto’s. Vandaag waren het er zelfs 5 in de achtertuin, 3 op de kaardebol, de overige 2 in de prunus.

De putter, balancerend op de kaardebol
De putter, balancerend op de kaardebol
Ze (z)aten daar prachtig
Ze (z)aten daar prachtig
De merel vliegt net op de pindakaaspot af
De merel vliegt net op de pindakaaspot af. Helaas zie je op deze foto ook hoe smerig het raam was waar ik doorheen moest fotograferen….

Ook hebben we een voor-kolibrie-spelende-merel in de tuin. Die heeft blijkbaar aardig wat over om bij de pindakaaspot die we voor de mezen hebben opgehangen te kunnen komen. Ik net eindelijk eens een foto ervan kunnen maken.

Doe ook mee met de Nationale Tuinvogeltelling op 17 en 18 januari 2015 en geef je waarnemingen door op http://www.vogelbescherming.nl of http://www.tuinvogeltelling.nl. De uitslag is ook te zien op http://www.tuinvogeltelling.nl.

De "kolibrie"
De “kolibrie”

Eén reactie op “Wintervogels in de tuin”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: