Eindejaars vogelexpeditie

Op 29 december zijn papa en ik in de Lauwersmeer geweest. Vorig jaar op 29 december zijn we ook in de Lauwersmeer geweest, maar nu reden we het rondje om de Lauwersmeer heen, in de andere richting.

Jaap Deensgat”

Een kijkhut tussen het riet en open water in. Een paar wilde zwanen, wat bergeenden en in het riet op weg naar de kijkhut zagen we 10 baardmannetjes. Dat was van die plek het leukste. Eentje kwam nog vrij dichtbij langs vliegen, de rest allemaal wat verder weg.

Vlinderbalg”

Dit was heel dichtbij Jaap Deensgat en daar was één dag eerder de roerdomp gezien, baardmannetjes, brilduikers en andere leuke vogels. De brilduiker is gelukt. Baardmannetjes en roerdomp is helaas niet gelukt. Wel vlogen daar nog twee slechtvalken rond. De dagen ervoor schijnen ze ook regelmatig daar gezien te worden, maar nu zagen we ze zelf. De eenden waren daar erg ver weg, dus reden we verder.

Nieuwe Robbengat”

Dat is tussen de veerhaven van Lauwersoog en Schiermonnikoog en Vlinderbalg. Toen we daar even stopten om te kijken wat daar te zien was, zagen we meteen veel wilde zwanen op het water, vrij dichtbij. Ook zat er dichtbij de kant een vrouwtje brilduiker. Ook ontdekten andere mensen met een telescoop een topper, een eendje dat vooral op de Waddenzee en het IJsselmeer gezien wordt. Er zwommen ook een paar kleine zwanen en wat knobbelzwanen in die plas, en dat schijnt toch erg bijzonder te zijn: “Alle soorten in één gat”, zoals een andere vogelaar het noemde. Wat wintertalingen zwommen er ook, en verder niet zo veel bijzonders.

De wilde zwanen gaan zelfs een beetje baltsen!
De wilde zwanen gaan zelfs een beetje baltsen!
Rechts en midden op de foto wilde zwanen. Links een kleine zwaan.
Rechts en midden op de foto wilde zwanen. Links een kleine zwaan.
Veel zwanen.
Veel zwanen.
De jonkies gaan zich er ook mee bemoeien.
De jonkies gaan zich er ook mee bemoeien.

Haven van Lauwersoog”

In de haven keken we ook nog of er wat bijzonders was. Diep in de haven zwommen nog drie gewone zeehonden! Verder nog veel kok- en zilvermeeuwen en veel steenlopertjes. Net buiten de haven waren nog drie grote zaagbekken en zwom nog een zeehond.

Een mannetje grote zaagbek.
Een mannetje grote zaagbek.

Sylkajút”

Intussen waren we de grens tussen Groningen en Friesland overgestoken. Daar was een stuk water met een kijkhut. In de zomer en lente/herfst schijnt het best interessant te zijn, maar in de winter is er niet zo veel aan. Een paar knobbelzwanen, veel bergeenden en veel pijlstaarten hield het wel mee op.

Kollumerwaard”

Als laatste verschenen we in de Kollumerwaard. Het was er bomvol met Schotse hooglanders en riet. We hoorden een paar baardmannetjes en veel meerkoeten. Op een gegeven moment hoorden we zelfs een waterral! Heel dichtbij. Het was (wonderbaarlijk genoeg) windstil. Alle rietstengels bewogen nauwelijks, maar op één plek bewogen ze best stevig heen en weer. Niet de hele tijd op dezelfde plek, maar ook dat veranderde. Tegelijkertijd hoorden we vanaf die plek dus die waterral. Waar die rietstengels bewogen, moest dus die waterral hebben gelopen. Helaas was het net ver genoeg van de waterkant om de vogel zelf niet te kunnen zien. We liepen verder. Midden in het landschap was een uitkijktoren, maar vanaf daar was niet veel te zien. Wel hoorden we de hele tijd door kleine zwanen. We liepen verder, en af en toe zag je een meerkoet of vloog er een brilduiker op. Baardmannetjes hoorden we niet meer en op de kleine zwanen na was het erg stil. We besloten terug te gaan. De zon ging bijna onder, en het was al aardig donker doordat het bewolkt was. De spreeuwen gingen op slaaptrek en duizenden spreeuwen vlogen over ons hoofd en vormden ongeveer 2 km verderop een groep van misschien wel honderdduizend spreeuwen! Er vlogen ook een paar sperwers bij, natuurlijk. Na een tijdje te hebben rond gevlogen, gingen ze zitten en zagen we opeens bijna geen enkele spreeuw meer. We liepen verder, en toen we terug bij de auto kwamen, was de zon al onder en was het al behoorlijk duister.

Een panorama foto. Tip: klik op de foto om hem groter te bekijken.
Een panorama foto

Grijpskerk”

Dit heeft niks met de Lauwersmeer te maken, maar op de terugweg naar mijn oma, want daar logeerde ik, zagen we rond Grijpskerk twee houtsnippen.

Het was weer een geweldige dag!

3 Reacties op “Eindejaars vogelexpeditie”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: