Per toeval leuke vogels

Op 8 november 2014 gingen naar mijn oma in Stadskanaal, de moeder van mijn vader. Ik wou graag nog even vogelen onderweg. Ik dacht dat dat niet ging lukken, maar tot mijn verbazing sloeg mijn vader, waar we normaal gesproken rechtdoor gingen, af richting Exloo.

We gingen nog even kijken bij het LOFARgebied, tussen Exloo en 1e Exloërmond. Mijn oom werkt daar, en heeft ons een keer het gebied laten zien. Toen zaten er veel leuke vogels.

De zonsondergang in het LOFARgebied
De zonsondergang in het LOFARgebied

Nu gingen we er dus even kijken. We zagen een paar rietganzen, een buizerd, een havik kwam langs vliegen en een prachtige zonsondergang rond 16:45 uur. Mijn vader hoorde een metalig piepje. Baardmannetjes! Mijn moeder vond het koud en had geen verrekijker. Ze ging doorlopen richting Stadskanaal met het idee dat ze onderweg weer werd opgepikt. Zo bleef ik alleen met mijn vader achter op zoek naar de baardmannetjes. Dat lukte. Drie stuks gingen rondvliegen en kregen we te zien. Niet goed hoor, maar ik heb ze gezien! Aan de andere kant van het weggetje hoorden we ook nog een baardmannetje. Nu gingen we daar kijken. Een raar geluid, het leek haast wel een speenvarken. Een waterral! We vergaten de baardmannetjes en keken of we de waterral konden vinden. Nee, die zat diep in het riet. Wel hoorden we dichtbij, aan de kant van de baardmannetjes een raar waterhoentjesachtig geluid, maar dan scherper. Eerst konden we het niet thuisbrengen, maar toen herkende ik het van januari. Toen had ik een waterral gezien, en gehoord. Nóg een waterral! Ook deze konden we niet vinden. Ook aan de andere kant van dat water hoorden we nog een waterral. Drie waterrallen gehoord! En niet te vergeten drie baardmannetjes. Daarna kwamen er ook nog een stuk of 11, 12 reeën langs rennen. Ze moesten even een sloot oversteken om hun weg te kunnen vervolgen.

Toen moesten we maar gauw gaan rijden, om mama op te pikken. Die mopperde dat het zo lang had geduurd, want die had driekwartier in de kou over landweggetjes gewandeld. Toen reden we verder naar een verbaasde oma die natuurlijk vroeg waarom we zo laat waren, ook al had ze het kunnen weten want ze kent ons langer dan één dag…….

Een roodborstje in een bereklauw
Een roodborstje in een bereklauw
Nog een mooie foto van de zonsondergang
Nog een mooie foto van de zonsondergang
Twee reeën staan te twijfelen wat ze zullen doen
Twee reeën staan te twijfelen wat ze zullen doen

4 Reacties op “Per toeval leuke vogels”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: