Stadsnatuur deel 1: paddenstoelen op een binnenplaats van een flat

Het is vrijdag. Het is nog steeds herfstvakantie.

Mijn vader komt terug van groente oogsten op de akker en verteld me dit: “Ik ben bij het Möhrfelden-Walldorfplein geweest”. Dat is een soort nieuwbouwwijk van flats in Wageningen. Daar stonden allemaal leuke paddenstoelen. Hij tekent een kaartje zodat ik het kan vinden. Ik stap op de fiets en rijd dwars door de stad naar  het Möhrfelden-Walldorfplein.

Er staat een soort kring van flats en daar middenin is een overdekte parkeerplaats. Dat is vlak langs de flats. Daar middenin is een soort driehoekig grasveldje (niet overdekt) met een paar bomen.

De zwarte kluifjeszwam; midden in de stad!
De zwarte kluifjeszwam; midden in de stad!

Daar zie ik een aantal vliegenzwammen staan en ook een zwarte kluifjeszwam. Ook staan er een paar bruine bekerzwammen. Bij de vliegenzwammen staan ook een stuk of 5 peperboleten.

Hier de peperboleet tussen  een paar jonge vliegenzwammen
Hier de peperboleet tussen een paar jonge vliegenzwammen
De hele groep vliegenzwammen met peperboleetjes ertussen
De hele groep vliegenzwammen met peperboleetjes ertussen
Dit is de bruine bekerzwam. Er stonden er vrij veel
Dit is de bruine bekerzwam. Er stonden er vrij veel

Deze bijzondere soort is (sinds een paar jaar bekend) een parasiet die alleen op vliegenzwammen staat. Ik maak natuurlijk weer foto’s (ik kon het niet laten).

Een mooie jonge vliegenzwam die 'stekels' lijkt te hebben
Een mooie jonge vliegenzwam die ‘stekels’ lijkt te hebben

Ook aan vogels ontbreekt het er niet. Naast een enkele merel en wat duiven zie ik ook kauwtjes rondvliegen. Dan hoor ik: “kie-kie-kie-kie-kie”, en tot mijn verbazing gaat er een torenvalk prompt op een bloembak op de leuning van een balkon zitten. Ook hier zie ik kauwtjes om deze valk te storen met zijn bezigheden. De valk vliegt verder en gaat op het dak van de flat zitten. Daarna vliegt hij nog wat rond en verdwijnt uiteindelijk.

Tevreden fiets ik terug naar huis.

2 Reacties op “Stadsnatuur deel 1: paddenstoelen op een binnenplaats van een flat”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: