4 dagen Texel, het is altijd wat!

Op zondag vertrokken we, het eerste weekend van de herfstvakantie. Eerst met de bus vanuit Wageningen naar het station in Ede. De trein naar Den Helder. Door werkzaamheden gaat deze niet verder dan Alkmaar dus moeten we tot Schagen met de bus. Typisch NS: de bus vertrekt op tijd, maar de trein had drie minuutjes vertraging. De bus rijdt nog voor we het perron af zijn, weg. Een kwartier later komt er wel nog een bus, met een goede aansluiting op de trein, maar door dit grapje met de gemiste bus hebben we ook de boot gemist…. De bus, die van station Den Helder naar de haven rijdt, is afgestemd op de dienstregeling van de boot. Geen saaiere plek om te wachten: op het station van Den Helder.

Nu zijn we op boot, weliswaar een uur later dan de bedoeling was, op weg naar Texel. In de veerhaven van Texel even fietsen huren, dan kunnen we op weg naar ons verblijf in De Waal.

De dag daarna ga ik met mijn vader lekker vogels kijken langs de waddendijk (De Schorren), bij de Robbenjager en de slufter. Langs de waddendijk zijn veel vogels. Van de steenlopertjes onderaan de dijk die samen met de scholeksters hun voedsel zoeken, tot de eidereend die 100 meter uit de wal rustig dobbert.

Bij de Wagejot, binnendijks ter hoogte van de Schorren, zijn wat groenpootruiters en pijlstaarten bijna alleen. Nog twee maaiende kluten en smienten delen hun leefgebied met elkaar.

Op de Schorren is het laag water, oftewel veel vogels, maar ver weg. Een paar rosse grutto’s en zilverpleviertjes zijn al bijna niet herkenbaar. De strandlopertjes zijn nog redelijk dichtbij. Een paar bonte strandlopers lopen over het wad. Vergezeld door een enkele kanoet en de moeilijk herkenbare krombekstrandloper. Na een stukje verder te hebben gefietst, zien we nog een paar goudplevieren binnendijks. Aan de andere kant van de dijk, is het nog steeds eb. We besluiten even te stoppen om een kijkje te nemen op het wad. Heel dicht onderaan de dijk, zit een vrij grote strandloper. Om hem heen zitten een paar spreeuwen, graspiepertjes en bontbekpleviertjes. Nadat we in het vogelboek te hebben gekeken zijn we er van overtuigd dat het de paarse strandloper is.

De eerste paarse strandloper (rechts) met een krombek
De eerste paarse strandloper (rechts) met een krombek
De tweede paarse strandloper op zoek naar voedsel
De tweede paarse strandloper op zoek naar voedsel

Later komen er nog meer strandlopertjes aanwaaien. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat het 2 krombekstrandlopers waren, maar mijn vader twijfelt. We hebben nauwelijks 3 meter gefietst, of mijn vader stopt weer om een zangertje te bestuderen. Een oeverpieper. Later komen we nog een paarse strandloper tegen, en deze is nog veel mooier dan de eerste. Ook het zonnetje komt even helpen om een mooie foto te kunnen maken. De ruigpootbuizerd komt zich ook nog showen.

In de Slufter is heel weinig te zien. Met een paar kleine zilverreigers en wat tapuiten heb je al bijna alles opgenoemd. Al met al was het, met de paarse strandloper als hoogtepunt, een geweldige dag.

De dag daarna was het slecht weer. Op het strand bij De Koog was het niet te doen met stuivend zand en regen. Gauw de pizzeria ingedoken om te lunchen. Daar bedenken we dat we maar naar het Juttersmuseum gaan, en later op de middag, als het weer droog wordt, weer naar het strand te gaan. Droog werd het niet echt, wel nog een leuke vogel gezien: de vorkstaartmeeuw kwam langswaaien. Een leuke soort die ik nog nooit eerder gezien had.

De dag daarna weinig bijzonders.

De woeste noordzee op de stormachtige dag
De woeste noordzee op de stormachtige dag
De boot naar Texel
De boot naar Texel

Op woensdag gingen we weer met de trein terug, dit keer zonder problemen.

3 Reacties op “4 dagen Texel, het is altijd wat!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: